2013. november 6., szerda

Nórikám virslis kiflije

Szerepel a blogon már egy virslis kifli (jajjj, Editke ott milyen kicsi volt még, pedig most se nagy, de hihetetlen mennyire nő ez a gyerek), de az nem az "igazi". Az csak egy gyors instant megoldás, ha már éppen nagyon sürget az idő, vagy nagyon kényelemesek vagyunk és egyszerűbb a levelestésztához nyúlni.
De az igazi, originalle virslis kifli recept az Nórától származik. Az igazi kelt tésztából készül és nagyon finom. :) Meg sem tudom mondani pontosan, hogy hányszor is sütötte ezt meg nekem Nóra, mikor mentem hozzá és éppen nem evett meg minket a jeti :) Nagyon sokszor. A legtöbbször Krisztiánnak is küldött kis csomagot a kiflikből, mert nekem ilyen éhenkórász uram van, hogy még a barátnőim is küldenek neki sütit ;)
A tészta receptje egyszerű kelt tészta, erre is mindenkinek van egy tuti bevált receptje, az enyém ez:
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • fél kocka élesztő
  • 2-3 dl víz
  • fél dl olaj (vagy helyette olvasztott margarin)
  • egy evőkanál cukor
  • tej az élesztő felfuttatásához (de cukron meg vízen is felfut amúgy)
  • egy teáskanál só
A töltelékhez
  • kb 8 virsli
  • reszelt sajt a kiflik tetejére 
  • egy tojás a kiflik kenéséhez
Az élesztőt a kevés tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A liszt közepébe tesszük az élesztőt, az olajat és a vizet folyamatosan adagolva rugalmas tésztát gyúrunk (ez tök jó kifejezés, aki soha nem csinált még kelt tésztát, annak ezek a kifejezések a legnagyobb segítségek... Szóval először kb 1 dl vizet teszünk hozzá, aztán még egy keveset, és ahogy a liszt veszi fel a vizet, úgy folyamatosan mikor már nem morzsálódik de még nem ragad a kezünkhöz a tészta, akkor jó. Ha hozzáragad kell még liszt, ha morzsalékos akkor még víz. Ez meg a troubleshooting guide :D). Ha kész a tészta, meleg helyen egy óráig, vagy ha nem nézzük az órát, akkor kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt, akkor vékonyra nyújtjuk a tésztát, és vékony csíkokat vágunk belőlük. A tésztacsíkokat a félbevágott virslire tekerjük, tetejét megkenjük felvert tojással és szórunk rá bőven reszelt sajtot. 200 fokon kb 15 perc alatt sül szépre.
Szerintem teával a legfinomabb, főleg ha a Hannoveri karácsonyi vásáros bögréből isszuk (emlékszel még Nórikám, de régen volt....).
És főleg angol teával ;) Meg Willi Wonka csokival, az óra meg csak ráadás :D És köszönjük, Gyöngyi!
És a mostani kedvenc képem: 

2 megjegyzés:

  1. Hmm, ez nagyon gusztán néz ki és biztos isteni finom is.. És tök jó ez a kép rólatok! :)

    VálaszTörlés