2014. december 23., kedd

Hagymás rostélyos

Ami  után minden vendég garantáltan megnyalja a tíz ujját, de végülis nem kell feltétlenül vendégeket hívni ahhoz, hogy megcsináljuk ezt a finom ételt :) Marhahúsból készül, ezért nekem kicsit (nagyon) kihívás volt, a sok csirkés kaja után. De végül nagy sikere lett, pedig anyáé ennél 100x finomabb, és még így is, nem győzték dícsérni a vendégeink. Ezért szerintem megéri egyszer belevágni, bár jó húst kapni nem könnyű hozzá, de aki ismer jó hentest, annak az sem lesz nehéz.
Hozzávalók 5-6 személyre:
  • 1,5 kiló rostélyos hús (a hentes fogja tudni, ha így mondjuk), csont nélküli, ujjnyi vastagra felszeletelve
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • kb fél litert marhahúsleves alaplé, vagy kockából marhahúsleves (és ne gondoljunk a na-glutamátra közben...)
  • mustár
  • só, bors
  • liszt
  • zsír
A husikat ha nem szeletelte fel a hentes, akkor ujjnyi vastagra vágjuk, vágjuk le róla a zsíros részeket, meg inakat, ha vannak. Kloppfoljuk ki őket, sózzuk-borsozzuk mindkét felüket, majd vékonyan kenjük be mustárral. Legláabb 1 órát pihentessük így hűtőben, az se baj, ha egész éjjelre ott marad. Ha kipihente magát a hús, akkor forgassuk lisztbe és forró zsírban mindkét oldalát süssük meg, és szedjük ki. Ha a lisztes bundából marad vissza a zsírban pirult rész, akkor azt is szedjük a husira. A visszamaradt zsírban dinszteljük meg nagyon puhára a vékony kockára vágott hagymát, fedő alatt. Ha készen van, szedjük ki a hagymákat, tegyük vissza a zsírba az elősütött husikat, és a tetejükre a hagymát. Ha egymás tetejére kerülnek a húsok, akkor a húsok közé is teszünk hagymát. Az esetleges lisztbundából maradt pirult részt is tegyük a husi tetejére. Öntsünk alá a marhahúslevesből, és szépen rotyogtatva, ha kell, akkor a húslevest pótolva pároljuk meg kb 2 óra alatt nagyon omlós puhára a husit. Krumplival a legfinomabb, mi tejszínes krumplival ettük, hát isteni finom volt. Ez az a husi, ami tényleg szó szerint elomlik az ember szájában, a szaftja pedig sűrű, nagyon finom, érdemes egy próbát tenni vele!
Editkének is nagyon ízlett, pedig ő nem szereti a hagymásat, de ebben szinte szétfő a hagyma, és a szaftjában van benne, és mivel nem látszik, így Editke is megette ;) Sőt, repetázott is belőle. 
Karácsonyi vacsorának is tuti szerintem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése