Ez a kuglóf repect nagyon finom, érdemes kipróbálni akár húsvéton kívül is, akármikor. Anya minden húsvétra megsüti, én magam még nem sütöttem meg sose. Azt hittem, még évekkel ezelőtt leírtam ide a receptet, aztán most láttam meg, hogy nincs is még itt. Úgyhogy most pótolom ezirányú hiányosságaimat. Az eredeti recept 2004-es Kiskegyed Konyhájából van.
Hozzávalók:- 2 dkg élesztő
- 3 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 40 dkg liszt, plusz a formához
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg vaj, plusz a formához
- 30 dkg füstölt, főtt sonka
a kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük. A megkelt tésztát az edényben kicsit átgyúrjuk, majd kivesszük, lisztezett deszkára tesszük, és kicsit kilapogatjuk kézzel. A sonkát kisebb darabokra vágjuk, és a tésztába csomagoljuk, összenyomkodjuk és a formába tesszük.
A sütőt 160 fokra melegítjük, amíg felmelegszik, addig még kelesztjük a formában a tésztát, majd 30-35 percig sütjük. A sütőből kivéve kiborítjuk a formából, pihentetjük pár percet, és felszeleteljük. Melegen és hidegen is nagyon finom!
Az eredeti receptben van hozzá egy nagyon finom mártás, azt is leírom ide.
Hozzávalók:
- 1 alma
- 5 dkg csemegeuborka
- 5 dkg póréhagyma
- 1 dl majonéz
- 1 dl tejföl
- 2 evőkanál ecetes torma
Az almát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. Az uborkát vékonyan felszeleteljük, a póréhagymát megmossuk, finomra vágjuk. A majonézt kikeverjük a tejföllel, az ecetes tormával, pici sóval, és végén belekeverjük az aprított zöldségeket meg az almát. A mártás külön is nagyon finom, akár salátának :)
A képen felül van a kuglóf, a mártogatóst az idén nem készítettük el, de nagyon jól illik a kuglófhoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése